Quantcast
Channel: Cathalaunia. La Catalunya abans de Catalunya
Viewing all articles
Browse latest Browse all 325

2013-març a cathalaunia.org

$
0
0

Aquest març ha estat un mes ibèric; sens dubte, i és que el gruix de l’activitat s’ha centrat en la recentment creada secció d’epigrafia ibèrica.

El sistema de cerca epigràfica originalment implementat ha estat optimitzat i rebatejat descriptivament com Cerca Incremental, mentre que un nou mètode de Cerca ha estat creat i situat com a sistema per defecte. El nou sistema, completament diferent de l’anterior, permet l’us de quantificadors ( ‘?’ per indicar un signe qualsevol, ‘@’ per un conjunt arbitrari de zero o més signes en una mateix línia i ‘*’ per un conjunt arbitrari de zero o més signes entre línies ) especificar conjunts locals de signes equivalents ( símbols entre ‘[' i ']‘ ) i adreçar símbols no fonètics (espais, inici/final, puntuacions, etc.).

A més, s’ha resolt el problema que comentàvem en el darrer apunt de com indicar les semblances entre epigrafies, ja que l’anotació manual via apunts de format : idem a X,Y,Z , no era gaire adient. La solució ha estat eliminar totes les anotacions manuals que havien estat creades i en totes i cada una de les epigrafies incloure una secció ‘Semblances’ al fons, on programàticament es llisten totes les epigrafies amb 4 o més signes consecutius coincidents. La cerca d’aquestes semblances es calcula utilitzant el signari simplificat, per una major utilitat.

Aquest bloc també ha estat monopolitzat per l’ibèric nord-oriental:

  1. En un primer apunt s’ha analitzat quins signes apareixen més sovint al costat de quins altres en el corpus epigràfic utilitzant les eines de visualitzacions de grafs que s’han estat emprant en les entrades de la sèrie sobre Visualització del cens de la Gòtia d’inicis del segle X per fer palès les agrupacions sígniques detectades.
  2. I en un segon, s’han aportat els resultats de la cerca sistemàtica de coincidències entre epigrafies tot adaptant la mateixa tècnica de visualització interactiva de grafs abans esmentada tant per poder llençar cerques en el corpus com per consultar-ne els resultats. De forma que es poden visualitzar i accedir a totes les epigrafies ibèriques amb 4 o més signes consecutius coincidents (l’exemple més freqüent són les entrades d’origen numismàtic) des del propi navegador web.

També la recerca històrica ha tingut a veure amb les Ibèries, on s’ha localitzat una molt i molt esperada e interessant dada; però d’això, encara és massa d’hora per poder-ne parlar…

I per el que fa a la Bibliografia, també ha concentrat una majoria de noves entrades en la secció ibèrica, en bona mesura degut al procés de documentació bibliogràfica de les entrades epigràfiques del corpus. Com sempre, llistem les novetats bibliogràfiques del mes per seccions [1]:

Secció Bibliografia de l’Êpoca Ibèrica i Romana:

Secció Bibliografia de l’Època Visigoda:

Secció Bibliografia de l’Alta Edat Mitjana:

Secció Bibliografia sobre Judaisme:

Secció Bibliografia Vària:

A la fi del mes, cathalaunia.org presenta 14.905 pàgines consultables.


Notes

  • [1] Es marquen amb (W) les entrades que es poden trobar lliurement a Internet.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 325

Trending Articles